Borde du bryta rutinerna?

Viwalking-364152_1920 har många gånger skrivit om vanor och rutiner i den här bloggen. När det gäller levnadsvanor, så betonas det ofta hur hälsosamma vanor borde vara rutiner som man gör automatiskt, utan att särskilt behöva fundera på att ska jag idag också cykla till jobbet eller äta en hälsosam lunch. Allt detta stämmer, men samtidigt finns risken att man låser sig i sina vanor även i sådana situationer där det skulle göra bra att bryta rutinen.
I småbarnsfamiljer finns det massor med rutiner; måltider, sömntider, utevistelse, skärmtid osv. För mig känns det befriande att inte alltid måsta följa familjelivets rutiner. När jag jobbar på distans äter jag ofta vad som helst och när som helst, och bryr mig inte om måltidstider. Om jag har tid (väldigt sällan) så tycker jag om att gå, cykla eller åka på främmande gator, titta på husen och kanske hitta intressanta nya ställen. Det är viktigt att lyssna på sig själv ibland och inte bara rutinmässigt utföra livet: träningsprogram, diet, familjeliv, vad som helst! Annars finns det lite rum för upptäckter, nya idéer, och att ha roligt.
Många säger att rutiner är väldigt viktiga för barnens trygghetskänsla. Det kan vara så, speciellt för vissa barn, men det kan också vara härligt, roligt och ögonöppnande för barn att bryta rutiner. Det vädrar hjärnan, både föräldrars och barnens! Som förälder är det också intressant att se hur barnen bemöter nya saker. Barnen kan vara väldigt konservativa, så då är det bra även för dem att se att man kan göra undantag av och sen återvända till reglerna och rutinerna utan att något hemskt händer. Istället har man kanske lärt sig något nytt, fått nya erfarenheter, och åtminstone fått något att prata om!
Semester och speciellt resor är förstås obligatoriska rutinbrytare. Ofta går det så, att det är härligt en viss tid, men sen börjar man längta efter sina rutiner och familjära saker. Det är kanske ett tecken på att de egna vanorna är sådana som man vill återvända till!

Här några roliga tips om att bryta rutiner: http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/voi_hyvin/psykologia/10_hauskaa_tapaa_joilla_voit_rikkoa_rutiinit