Missar du rädisorna och rabarbern?

Missar du rädisorna och rabarbern?

20170523_130654_resized (002)Dagarna bara rusar iväg den här tiden på året. Hör du till dem som också missar att skörda rädisor och rabarber? Du har kanske tid att stanna upp först när de växt sig alldeles för stora? Det är kanske först då du får semester som du har tid att titta till ditt trädgårdsland på riktigt. Det är synd, för de flesta grönsaker är ju som bäst när de är lite späda. Framförallt rädisorna, rabarbern och salladen blir ju både beska och trådiga när de vuxit för länge.

Det är mycket tjafs, trams och detaljer om vad vi ska äta och inte äta. Men bär och grönsaker är alla eniga om att vi skall öka. Jag vill påminna dig om att det är nu som grönsakerna är som bäst! Det är nu du kan sätta in stöten att på allvar äta mer grönsaker. Sätt in lite frukt som melon eller nektarin eller varför inte jordgubbe i salladen så får du mer variation. Och kom ihåg att allt behöver inte alltid vara perfekt. Att äta inhemskt och ekologiskt är det bästa. I många fall räcker det att välja inhemskt. En del väljer att inte allts köpa utländska frukter, medan jag tycker att det ger god smak och variation.

20170523_131151_resized

Tips!

Du kan också ugnsrosta rädisorna. Skär i halvor, smaksätt med lite olja, salt och peppar och kör dem i ugnen 200 grader 15 minuter eller på grillen. Passar bra till grillad fisk eller kött.

20170529_152355_resized

Rabarber passar bra med naturell yoghurt och kvark. Skär några stjälkar i bitar, låt koka tills de blir mjuka med några matskedar socker och ½ dl vatten. Smaksätt med vanilj, kardemumma eller kanel. Du kan toppa med din favoritmysli.

Hiner du inte gå ut i trädgården idag så växer ju rädisorna och salladen snabbt, så du hinner bra så flera gånger under en sommar om du missat den första skörden.

Ha nu en riktigt skön sommar!

Susanna, legitimerad näringsterapeut